Morí vás únava a žiada sa vám „pikolko“? Mýty a pravdy o káve
„Pikolko“ je mýtus
Základom zážitku z kávy je espresso pričom káva by mala byť pripravená z vody o teplote 90-95°C, pretože len tak dosiahnete optimálnu chuť, arómu aj účinky kávy. Ak chcete vystupovať ako fajnšmeker, kávy sa v skutočnosti nazývajú takto:
- Ristretto sa u nás často nesprávne nazýva piccolo (v taliančine "malý") a nie je ničím výnimočným, že ešte aj toto talianske prídavné meno zdrobníme. Nerobte to. Ide o nápoj veľmi podobný espressu, ale jeho objem je len okolo 20 ml.
- Espresso sa pripravuje s objemom 30-35 ml a pýši sa silnou koncentráciou chutí. Nedajte sa pomýliť krčmármi v perifériách ponúkajúcimi „expreso“ J
- Ak si chcete dať espressá dve, objednáte si espresso dopio, ktoré je tvorené dvojnásobným množstvom kávy a dvojnásobným množstvom vody. Ocenia ho najmä mamičky na materskej. Ide o skutočne rýchlu vzpruhu so zanedbateľným množstvom kalórií.
- Tí, ktorí majú radšej väčšiu šálku kávy, si dajú Americano. Ide o espresso doplnené horúcou vodou v pomere 1:5 (espresso : horúca voda). Je možné, že idea vyšla z veľkých pohárov kávy, ktoré často vidíme v rukách amerických celebrít.
- Lungo, čiže predĺžené espresso- tak ho doslova nazývajú u našich susedov v Rakúsku, je espresso v pomere s horúcou vodou 1: 1.
- Espresso s trochou mliečnej peny sa nazýva Espresso macchiato ( "makiáto") alebo tiež Cortado- tak ho volajú v Španielsku.
- U Cappuccina tvorí základ espresso, ku ktorému sa pridá našľahané teplé mlieko s pevnou penou. Taliani si ho vychutnávajú na raňajky s kúskom sladkého pečiva. Pre našinca trochu malé raňajky, ale ako dezert, prečo nie.
- Latte macchiato sa pripravuje z espressa a veľkého množstva našľahaného mlieka, ktoré vytvoria krásny efekt troch vrstiev: mlieko, káva a pena. V Taliansku si ho nepýtajte, nebudú vedieť, o čo sa jedná a určite nedostanete trojfarebný mliečny drink, na aký ste zvyknutí v centre mesta u nás.
- V lete sa príjemne osviežite studeným našľahaným kávovým nápojom s mliekom, ľadom a prípadne aj s cukrom, nazývaným Frappé, ktoré neodmysliteľne patrí k dovolenke v Grécku.
Ktorýkoľvek nápoj si vyberiete, stavte na kvalitu zŕn z lokálnej pražiarne. Napríklad so spoločnosťou Kávoholik máte istotu kvality zaručenú.
Prečo sa nám náš Kávový drink tak žiada?
Všetci vieme, že káva obsahuje kofeín. Je to povzbudzujúca účinná látka, ktorá stimuluje nervovú sústavu a činnosť srdca. V normálnom množstve je pre človeka neškodná a dokonca ju môžu piť aj ženy matky, ktorým vie skutočne presvetliť deň. Sama o sebe neobsahuje takmer žiadne kalórie a najúčinnejšie pôsobí káva nalačno, kofeín začína v tele pôsobiť už do desiatich minút od vypitia, pri tejto informácii sa chce človeku až zatlieskať od radosti.
Viete aké sú jej ďalšie účinky na ľudský organizmus ?
- zlepšenie koncentrácie,
- potlačenie únavy,
- zbystrenie myslenia,
- navodenie dobrej nálady,
- pomoc pri odbúravaní tukov z tela.
V lokálnej pražiarni kávoholik nájdete zrná a zmesi zamerané presne na to, čo práve potrebujete.
Komentáre